Siirry suoraan sisältöön
Greentourism » Blogi » Euroopan ympäristömerkki kertoo tutkitusta ympäristösuojelullisesta tasosta

Euroopan ympäristömerkki kertoo tutkitusta ympäristösuojelullisesta tasosta

  • Teija 
Euroopan ympäristömerkki voidaan myöntää hotelleille ja majoituspalveluille.

Vuonna 1992 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella luotiin Euroopan ympäristömerkki. Merkki kuuluu osana Euroopan yhteisön kestävää kulutusta ja tuotantoa koskevaan politiikkaan. EU-ympäristömerkki on käytössä myös Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Ympäristömerkintä Suomi Oy hallinnoi Suomessa EU-ympäristömerkkiä. Ympäristömerkki myönnetään vain sellaisille tuotteille ja palveluille, joiden ympäristösuojelullinen taso on korkea. Ympäristömerkin tarkoituksena on edistää tällaisten tuotteiden ja palveluiden myyntiä.

Euroopan ympäristömerkki kertoo vastuullisesta majoituspalvelusta

Euroopan ympäristömerkin voi hakea vain määrätyt tuote- ja palveluryhmät. Majoitusliikkeet ja leirintäalueet kuuluvat tällaiseen palveluryhmään. Merkin saanut yritys suosii uusiutuvia energianlähteitä ja esimerkiksi puhdistusaineita ja tekstiilejä. Majoitusliike myös minimoi energian- ja vedenkulutusta sekä jätteiden määrää monin eri toimin. EU-ympäristömerkin myöntäjä tekee tarkistuskäynnin kohteessa ennen merkin myöntämistä ja merkki myönnetään vain 2-5 vuodeksi kerrallaan.

Euroopan ympäristömerkin saaneita hotelleja ja leirintäalueita on yli 400. Suomessa merkki on kolmella yrityksellä: Kuralan kartanotilalla, Elämys Ämmillä ja Hanna & Magnus -maalaishotellilla. Ympäristömerkit ovat kriteereiltään erilaisia, EU-ympäristömerkin kriteerit ovat erittäin tiukkoja. Arviointiperusteissa käsitellään niin vuotojen tarkistaminen, kuin vieraiden käytettävissä olevat ekologiset liikennemuodot. Ei siis riitä, että kulutusta vähennetään ja käytetään ekologisia puhdistusaineita. Vierailijoiden täytettäväksi on myös oltava kyselylomake, jossa asiakas voi arvioida majoitusliikkeen onnistuminen ympäristöteoissa.

Ei mitään viherpesua

Yksi Euroopan ympäristömerkin tarkoituksista on vähentää viherpesua. Kuluttajan on vaikea arvioida monitahoisen palvelun, kuten majoituksen todellista vastuullisuutta ja ekologisuutta. Tämän vuoksi on tärkeää, että kuluttaja voi luottaa palvelulle myönnettyyn merkkiin. Tutkimuksen mukaan 57% vastaajista ei luota yritysten esittämiin ympäristöväittämiin. Koska EU-ympäristömerkin takana olevat kriteerit ovat kaikkien saatavilla, voi kuluttaja siihen myös luottaa. Näin hotellinkaan ei itse tarvitse asiakkaalleen erikseen vakuuttaa ekologisuuttaan. Euroopan ympäristömerkki riittää.