Vastuullinen matkailu
Vastuullinen matkailu - miten se vaikuttaa asiakkaaseen?
Moni majoituslaitos sanoo olevansa ekologinen hotelli, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Onneksi sentään ollaan havahduttu siihen, että roskaantuminen, luonnonvarojen tarpeeton käyttö sekä lisääntynyt saastuminen laittaa maapallon todella lujille. Hotelli, joka on huomioinut nämä asiat, mainostaa itseään erottuakseen massasta ja kiinnittääkseen asiakkaiden huomion. Onko kaikki sitä, miltä näyttää tai kuulostaa? Sanottakoon näin, että parantamisen varaa on vieläkin. Sitä on tarpeettomien pakkausten osalta, sähkön ja veden säästämisessä, kierrätyksessä sekä puhdistusaineiden käytössä. Mutta asialla on toinenkin puoli: jostain kaikki on aloitettava ja mikään ei muutu, jollei pikkuhiljaa aloita. Pienillä muutoksilla on kauaskantoiset vaikutukset pitkällä aikavälillä. Eli tarvitseeko lakanat pestä joka päivä, jos asiakas on kauemmin tai laitetaanko täytettävät saippuapullot kylpyhuoneeseen?
Jätetäänpä hotelli hetkeksi rauhaan, koska vastuullinen matkailu koskee myös sellaista, joka mietiskelee, onko ekologinen mökki hyvä ratkaisu. Mietitäänpä mökkiä, jos se on rakennettu hirrestä. Tottahan on, että se sitoo hiilidioksidia kaikkiaan 30 tonnia elinkaarensa ajan.
Ekologinen mökki - energiatehokas vai -syöppö?
Monet mökit ovat talviasuttavia ja ne ovat varustetasoltaan nykyaikaisen omakotitalon tasolla. Kuka sitä nyt ammovainaan aikaiseen mökkiin menee silloin, kun lomaa viettää ja haluaa muita harrastuksia kuin käsin tiskaamisen ja saunan veden kantamisen? Onko aurinkosähkö yksi vaihtoehto mökille ja entä vesiensuojelu?
Ympäristön kannalta on erittäin tärkeää, että jätevesiasetusta sovelletaan myös vapaa-ajan rakentamiseen. Vesiä, vaikka niitä paljon Suomessa onkin, on suojeltava siinä missä ympäristökin pidetään puhtaana. Mökkipaikkakunnalla käyminen auttaa myös elinkeinoelämää ja kulttuuria, joten ehdottomasti kannattaa silloin suosia paikallisia tuotteita sekä myöskin kulttuuritarjontaa. Usein mökille mennään omalla autolla, mutta paikan päällä olisi syytä liikkua esimerkiksi pyörällä.
Hotellien jätekuormat - mistä ne syntyvät?
Hotellien tilanne on murheellinen niiltä osin, että esimerkiksi päivittäin syntyy suunnaton määrä jätettä. Kompostointi ruoantähteille ja kierrätys ei ole lainkaan huono idea, koska se säästää rahaa sekä luonnonvaroja. On uskomatonta, miten paljon biojätettä syntyy ruoan valmistuksessa sekä asiakkaiden tähteinä. Näiden kompostoinnilla saisi suuren määrän eloperäistä ainesta ulkoalueiden istutuksiin ja takaisin luonnon omaan kiertokulkuun.
Jos lentämisen hiilijalanjälki mietityttää, niin samalla tavoin voi olla vaikea löytää hotellia, joka olisi todella ekologinen. Tottahan on, että isojen ketjujen majoituspalvelut eivät välttämättä huolehdi ympäristöstään niin hyvin kuin pienemmät, paikallisten omistamat hotellit. Niiden takapihalta saattaa jopa löytyä kompostori ruoan tähteille. Jos valitsee paikallisen hotellin, tukee samalla paikallista taloutta ja samalla voi itse nauttia kenties monesta persoonallisesta yksityiskohdasta.
Vastuullinen matkailu - joko sen aika on?
Pieni paikallinen hotelli on hyvä valinta, jos ekomatkailu kiinnostaa. Samalla voi saada matkastaan paljon enemmän irti kuin osaa edes aavistaakaan. Paikallisilla on varmasti tarjolla upeita elämyksiä ja vinkkejä niin, ettei tarvitse liikkua suuren lauman mukana kuten isommissa paikoissa. Vastuullinen matkailu syntyy jo omista ajatuksista ja siitä, miten itse suhtautuu tulevaisuuteen sekä haluaako kantaa oman kortensa kekoon maapallon pelastamiseksi. Oma toiminta on lähinnä pisara meressä, mutta jos sen toteuttaa mahdollisimman moni, siitä on hyötyä pidemmällekin.
Mistä tietää, mikä on ekologinen hotelli? Suomen mittakaavassa se tarkoittaa sitä, että hotellilla on sertifioitu Joutsen -ympäristömerkki. Näitä ovat esimerkiksi Scandicit ja Helsingistä löytyy myös AVA -hotelli, joka on mielenkiintoinen tuttavuus ja johon kannattaa tutustua. Tarjolla on standardi -tasoisia huoneita kuin myös keittiöllisiä huoneistoja. Hyvä tapa on lajitella hotellihuoneessa roskat, joita syntyy siellä asumisen aikana. Se on itselle pieni apu, mutta helpottaa siivoojaa ja luontoa huomattavasti.