Siirry suoraan sisältöön
Greentourism » Blogi » Fairtrade merkki kertoo vastuullisuudesta

Fairtrade merkki kertoo vastuullisuudesta

  • Teija 
Fairtrade on Reilun kaupan merkki.

Fairtrade merkki on Reilun kaupan merkki, joka kertoo vastuullisuudesta koko tuotantoketjun näkökulmasta. Mikäli tuotteessa on kyseinen merkintä, sen koko tuotantoketju noudattaa kansainvälisesti sovittuja Reilun kaupan kriteerejä. Kriteerit ovat sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä. Tarkoituksena merkillä on kertoa kuluttajille vastuullisuudesta ja tietenkin myös vaikuttaa ostokäyttäytymiseen, jotta kuluttajat suosisivat vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Reilu kauppa myös kannustaa kestäviin valintoihin.

Missä tuotteissa on Fairtrade merkki?

Suomessa on useita tuotteita, jotka ovat saaneet kansainvälisen Reilun kaupan merkin. Monella kuluttajalle tuttuja tuotteita ovat Reilun kaupan teet, sokeri ja muun muassa pähkinät. Ostamalla tällaisia tuotteita varmistuu siitä, että viljelijälle on maksettu vähintään Reilun kaupan takuuhinta myymistään tuotteista ja tämän päälle vielä Reilun kaupan lisä.

Ympäristömerkit ovat tärkeä osa läpinäkyvää tuottamista ja helpottavat kuluttajan valintoja. Ne lisäävät puolueetonta ja rehellistä informaatiota tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista. Ympäristömerkin saaminen ei ole itsestäänselvyys vaan avoimen, rehellisen ja vastuullisen prosessin tulosta. Pääosin merkinnät ovat kansainvälisiä, joten niitä on helppo seurata kotimaassa ostoksilla sekä ulkomaille matkustaessa.

Miksi kannattaa suosia Reilun kaupan tuotteita?

Reilun kaupan tuotteita kannattaa suosia, koska ne vähentävät köyhyyttä maailmanlaajuisesti. Tällä tavalla voi välillisesti vaikuttaa kokonaisten yhteisöjen kehitykseen ja hyvinvointiin. Kuluttajan kannalta tuotteiden hyvä puoli on se, että niiden alkuperä tiedetään ja niiden tuotannossa on noudatettu tarkkoja ympäristömääräyksiä. Suomessa Reilun kaupan tuotteita on myynnissä erikoiskaupoissa ja tavallisissa marketeissa.