Siirry suoraan sisältöön
Greentourism » Blogi » Tiedätkö, mikä on Demeter merkki?

Tiedätkö, mikä on Demeter merkki?

  • Teija 
Demeter merkki kertoo laadusta.

Demeter merkki on biodynaamisten tuotteiden tuotemerkki, jota saavat käyttää ainoastaan tarkasti valvotut toimijat. Mytologian mukaan kreikkalaisten sanottiin kunnioittavan Demeteriä Kreikan hedelmällisyyden jumalattarena sekä kaiken kasvun äitinä. Nimi sopiikin loistavasti tälle yrityksen tarkoitukselle, johon kuuluu maan jättäminen jälkipolville hedelmällisempänä ja elävämpänä kuin mitä se on ollut. Tämän luonnonmukaisen viljelyn tavoitteena on myös tehdä elintarvikkeista mahdollisimman hyviä ja laadukkaita.

Demeter merkki kertoo luonnonmukaisesta tuotannosta

Tämä merkki kertoo luonnonmukaisesta tuotannosta ja korkeasta laadusta. Tyypillisimpien luonnonmukaisten viljelymenetelmien ohella juuri tämän merkin saaneisiin tuotteisiin liittyvät kompostinhoitovalmisteet sekä biodynaamiset ruiskutteet eli preparaatit, on kehitetty laajennetun luontokäsityksen pohjalta. Biodynaaminen viljely pohjautuu luonnonvarojen kestävään käyttöön, johon kuuluu muun muassa se, että maan hedelmällisyydestä pidetään huolta vuoroviljelyn, biodynaamisten ruiskutteiden, kompostoinnin sekä viherlannoituksen avulla.

Luomumerkki tuotteet ovat monelle tuttu termi. Niitä ovat nimenomaan tämän merkin alla toimivat tuotteet, sillä kyseisellä merkillä merkityt tuotteet täyttävät luonnonmukaisen tuotannon ehdot. Biodynaamisessa viljelyssä suhtaudutaan kielteisesti kemiallisiin lannoitteisiin sekä torjunta-aineisiin. Lisäksi esimerkiksi geenimanipuloitujen lajikkeiden käyttöä ei hyväksytä ja antibioottien käyttö eläimillä on rajoitettu kahteen kertaan vuodessa.

Merkkiin liittyvä luomutuotanto Suomessa

Tätä luomutuotannon merkkiä hallinnoi Kansainvälisesti Biodynamic Federation – Demeter International. Suomessa merkkiä hallinnoi Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen ry. Tämän tuotemerkin saadakseen Suomessa on tuottajien täytettävä luomutuotannon vaatimukset. Ero nykyaikaiseen luomutuotantoon on se, että biodynaamisessa viljelyssä edellytyksenä on Steinerin preparaattien eli biodynaamisten ruiskutteiden, käyttö.