Siirry suoraan sisältöön
Greentourism » Blogi » Virkistysalueet

Virkistysalueet

  • Teija 
Virkistysalueet tarjoavat paikan nauttia luonnosta

Virkistysalueet ovat alueita, joissa vierailijat saavat nauttia rakennettujen alueiden vastapainoksi luonnon ainutlaatuisuudesta ja erikoisuuksista. Nämä alueet turvaavat samalla luonnon ja maiseman monimuotoisuutta ja kulttuuriarvoa katoamasta. Olennaiset virkistysalueiden yhteistyökumppanit ovat Suomessa jokamiehenoikeudet, jotka takaavat sen, että jokainen suomalainen saa nauttia tästä kauniista Pohjois-Eurooppalaisesta luonnosta kaikessa sen monipuolisuudessa ja kauneudessa. Suomessa ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet luonnossa ovatkin varsin erityiset moniin muihin maihin verrattuna.

Virkistysalueet ja ulkoilu

Virkistysalueet ja ulkoilureitit ovat suomalaisen yhteiskunnan palveluita, joita jokainen suomalainen voi käyttää tasapuolisesti oman toimintakykynsä puitteissa. Rakennettujen alueiden sisällä on usein pienempiä lähivirkistysalueita, joissa alueiden asukkaat pääsevät nauttimaan kotinsa lähistöllä luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Virkistysalueita on lisäksi suurempikokoisina alueina, joissa voi luonnon kauneuden lisäksi olla monia erilaisia toiminta- ja harrastusmahdollisuuksia.

Ulkoilu on yksi virkistysalueilla toteutettava toiminta, ja monenlaisia patikointi- tai kävelyreittejä virkistysalueilta usein löytyykin. Alueilta voi löytyä patikka- tai vaikkapa pitkospuureittien lisäksi erilaisia taukopisteitä, kuten laavuja tai nuotiopaikkoja, joissa ulkoilija voi levähtää ja nauttia eväänsä. Evästävän on tärkeää tietenkin muistaa virkistysalueita käyttäessään ympäristönäkökulma, eli luonnollisesti omat roskat kerätään asianmukaisesti pois ja tulen teossa noudatetaan varovaisuutta.

Virkistysalueet ja ulkoilureitit eri puolilla Suomea

Virkistysalueet tarjoavat erilaisia maisemia ja ulkoiluympäristöjä eri puolilla Suomea. Alueita ulkoiluun ja ajanviettoon löytyy niin Lapista kuin Uudeltamaaltakin. Virkistysalueiden ylläpitoon keskittyviä yhdistyksiäkin Suomesta löytyy yhdeksältä eri alueelta: Etelä-Karjalasta, Hämeestä, Kymenlaaksosta, Pirkanmaalta, Pohjois-Karjalasta, Päijänteeltä, Saimaalta ja Uudeltamaalta. Nämä alueyhdistykset huolehtivat alueensa virkistysalueista ja niiden toiminnan kehittämisestä sekä alueiden rakentamisesta. Virkistysalueiden ylläpidolla on tarkoitus vaalia kunkin alueen oman luonnon omalaatuisuutta.

Virkistysalueet tarjoavat monenlaista tekemistä sijainnista ja alueen piirteistä riippuen. Joissain virkistyskohteissa voi esimerkiksi meloa tai veneillä, kun taas toisissa patikoida ja yöpyä laavulla. Myös mökkejä yöpymiseen löytyy joiltain alueilta, tietenkään unohtamatta saunan lämmityksen, kalastamisen ja uimaan pulahtamisen mahdollisuutta.

Tutustu uusiin virkistysalueisiin

Erilaisia virkistysalueita on Suomessa eri alueilla runsaasti, joten samalla, kun vertailet eri alueiden ominaispiirteitä, voit vaikkapa tilata ruokaa netistä ja suunnitella matkaasi virkistäytymään. Saimaan virkistysalueyhdistyksen virkistysalueilla voi esimerkiksi veneillä, saunoa ja ihailla kalliomaalauksia sekä huvilaympäristöjä. Myös Päijänteen virkistysalueyhdistyksen alueilla pääsee nauttimaan veden läheisyydestä, hiekkarannoista sekä grillauspaikoista. Vesi- ja metsäalueiden lisäksi patikoinnista pitävän kannattaa suunnata Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen alueille ulkoilemaan.

Virkistysalueiden kunnostus on tärkeää alueiden ylläpidon ja käytettävyyden kannalta. Tästä huolehtii usein kaupunki tai aluetta ylläpitävä yhdistys. Myös jokaisen virkistysalueen käyttäjän velvollisuus on huolehtia alueen kunnioittavasta käytöstä siten, ettei vahingoita omalla toiminnallaan alueen luontoa, rakenteita tai rakennuksia, jotta muut käyttäjät saavat myös tasapuolisen mahdollisuuden nauttia alueesta.

Virkistysalueet historiallisina ja kulttuurikohteina

Virkistysalueilla voi olla kauniin luonnon lisäksi historiallisestikin mielenkiintoisia kohteita tai rakennuksia, joita kävijä pääsee ihailemaan ulkoilun yhteydessä. Jotkin alueiden luonnonrakennelmat, kuten kalliot ja kivikot sekä metsät voivat kertoa tarinaa kaukaa historiasta, ja silloin usein kävijäkin ymmärtää luonnon suojelemisen merkityksen. Erilaiset ympäristömerkit auttavat kuluttajaa tunnistamaan tuotteet ja palvelut, joilla on ympäristöystävällinen elinkaari.

Virkistysalueita eri palveluineen tai erityispiirteineen voi etsiä virkistysalueyhdistysten sivuilta ja suoraan kaupunkien ja kuntien omilta sivuilta. Sieltä saa usein selville myös, mikäli alueilla on jotain historiallisesti tai kulttuurillisesti mielenkiintoisia erityispiirteitä. Tutustu rohkeasti itsellesi vähän vieraampiinkin kohteisiin.

Virkistysalueet tarjoavat kaivattua vastapainoa modernille elämälle, arjelle ja rakennetuille alueille. Alueilla on löydettävissä niin kauniita luontomaisemia ja ulkoilureittejä, kuin erilaisia toimintamahdollisuuksiakin. Suomen luonnossa on paljon kauniita sekä terveydelle ja hyvinvoinnille positiivisia vaikutuksia tuovia ympäristöjä, että niistä kannattaa ottaa hyöty irti. Mitäpä jos suuntaisitkin matkailukatseesi tähän meidän kauniiseen kotimaahamme sen sijaan, että hakisit rentoutumista ja lomatunnelmaa ulkomailta?